Reforme
0

Medvedev razriješio dužnosti 22 službenika MUP-a

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Predsjednik Rusije Dmitri Medvedev razriješio je u petak dužnosti 22 visoka službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima i više regionalnih načelnika kao i šefa ruskog biroa Interpola, saopćio je u subotu Kremlj, koji provodi reformu snaga sigurnosti.

Među smijenjenima su i ministar unutrašnjih poslova republike Jakutije (istok Rusije), šef policije regiona Voronjež (centralna Rusija), zamjenik šefa regiona Jekaterinburg (Ural) i drugi čovjek moskovske policije, naveo je Kremlj.

On je također, otpustio šefa biroa ruskog Interpola, policijskog generala Timura Lakonjina i tri policijska pukovnika. Iz kabineta predsjednika nisu saopćeni razlozi za smjene.

Izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova koji je prenijela agencija RIA Novosti rekao je da ima "više razloga" - neki generali su po njegovim riječima ostvarili uvjete za penziju, drugi su sami tražili da budu razriješeni dužnosti, a neki su izgubili svoja radna mjesta kao dio reforme policije.

Ruski predsjednik je od početka godine već razriješio dužnosti desetak visokih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i policije.

Medvedev je pokrenuo veliku reformu ruske policije, posebno zbog korupcije, koja je veliki problem u Rusiji, a posebno je prisutna u organima reda.

Reforma predviđa i reviziju sastava snaga sigurnosti. Prema zvaničnoj statistici, trećina slučajeva korupcije u Rusiji povezana je s policijom.