Svijet
0

Medvedev pozvao Obamu na konstruktivan dijalog

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev čestitao je u srijedu Baracku Obami na njegovoj pobjedi na američkim predsjedničkim izborima, pozivajući ga na "konstruktivan dijalog" utemeljen na "povjerenju", objavio je Kremlj.

"Računam na konstruktivan dijalog s vama na temelju povjerenja, a vodeći računa o interesima svake strane", rekao je Medvedev u telegramu upućenom svom budućem američkom kolegi.

"Rusija je ubijeđena da je nužan progresivni razvoj odnosa između Moskve i Washingtona", nastavio je šef ruske države, ocjenjujući da to postoji "solidan i pozitivan potencijal".

Nešto ranije tokom dana, ruski predsjednik je u svom govoru naciji oštro kritikovao Sjedinjene Države da su odgovorne za svjetsku finansijsku krizu i podršku Gruziji tokom rata u augustu.

U svojoj izjavi, ne izgovarajući Obamino ime, Medvedev je rekao da se nada da će "nova administracija SAD-a napraviti izbor dobrih odnosa s Rusijom".

Ruski predsjednik najavio je u svom govoru raspoređivanje raketa u Kaljiningradu, koje bi mogle "spriječiti djelovanje" elemenata američkog proturaketnog štita, koji će biti postavljeni u Evropi, sistem koji predstavlja jedan od glavnih sporova između Moskve i Washingtona.