Svijet
0

Medvedev pozdravio "odgovornu" Obaminu odluku

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozdravio je u četvrtak "odgovornu" odluku svog američkog kolege Baracka Obame da odustane od plana za proturaketni štit u Evropi i ocijenio da su dobri uvjeti za saradnju u vezi s balističkim raketama.

"Ocjenjujemo da je pristup američkog predsjednika ostvarivanju naših dogovora odgovoran. Spreman sam da nastavim dijalog", izjavio je ruski predsjednik u govoru koji je prenosila ruska televizija.

On je podsjetio kako su se prilikom Obamine posjete Moskvi u julu dva lidera dogovorila da zajedno rade na procjenjivanju koliki je rizik od balističkih raketa i kako da odgovore tom riziku.

"Saopćenje Washingtona danas pokazuje da se za takav posao stvaraju dobri uvjeti", ocijenio je ruski predsjednik.

On je objasnio kako želi da radi sa SAD-om i evropskim zemljama na "razvijanju učinkovitih mjera protiv širenja rizika što ga predstavljaju rakete, mjera koje će voditi računa o interesima svih i obezbijediti jednaku sigurnost svim državama u evropskom prostoru".

SAD je u četvrtak najavio reviziju plana za proturaketni štit u istočnoj Evropi koji potiče iz ere predsjednika Georgea W. Busha.