Rusija
0

Medvedev:Potpuna blokada kockanja

SRNA
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev izjavio je danas da će vlasti blokirati svaki pokušaj kockanja na crno ili pod okriljem neke druge aktivnosti, prenosi agencija RIA Novosti.

"Zakonski sve kockarnice su zatvorene", rekao je Medvedev na video konferenciji sa učesnicima omladinskog foruma Seliger 2009.

On je dodao da ukoliko se ustanovi da neke kockarnice djeluju ilegalno u ovom ili onom gradu biće potpuno uništene.

Kazina u Moskvi i širom Rusije zatvorena su skladu sa rokom do 1. jula koji je postavila Vlada. Zatvaranja su uslijedila uprkos snažnom lobiju protiv kampanje Kremlja da suzbije kockanje kao plodno tlo za pranje novca i organizovani kriminal.

U okviru zakona iz 2007. godine kazina i druge kockarnice biće locirana na četiri označena mjesta – u baltičkoj enklavi Kalinjingradu, teritoriji Altaj u Sibiru, Primorju na dalekom istoku i na jugu Rusije.

Kompanije koje se bave igrama na sreću upozorile su da će ilegalno kockanje sada cvjetati što će uskratiti državu za velike sume prihoda, a rašće i nezaposlenost nakon zatvaranja kazina u vrijeme ekonomske krize.

Kockarska industrija tražila je odgađanje zatvaranja kazina i njihove relokacije, rekavši da zone u udaljenim siromašnijim regionima neće privući mnogo posjetilaca i da je tim oblastima potrebno još godina razvoja.

Ministarstvo finansija izračunalo je da će ruski regioni izgubiti u prosjeku između pet i šest mililijardi rubalja u godišnjim poreskim prihodima od zatvaranja, ali da će ljudi moći više da troše na kvalitetne medicinske usluge, godišnje odmore i obrazovanje.

Kockarski biznis koncentrisan je u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim većim gradovima u Rusiji. Pomjeranjem kazina Kremlj takođe želi da ekonomski osnaži siromašnije regione.