Svijet
0

Medvedev potpisao zakon o ratifikaciji START-a

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev potpisao je u petak zakon o ratifikaciji sporazuma o strateškom smanjenju nuklearnog naoružanja - START sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, prije dva dana usvojio je zakon o ratifikaciji START-a, što je učinila i Duma (donji dom) dan ranije, prenosi agencija Associated Press.

Američki Senat ratificirao je isti sporazum 22. decembra 2010. godine, ali je dodao nekoliko amandmana na rezoluciju o ratifikaciji koji uključuju i zahtjev za izgradnju američke globalne proturaketne obrane.

Sporazum su potpisali ruski predsjednik Medvedev i njegov američki kolega Barack Obama u Pragu u aprilu 2010. Novi sporazum će zamijeniti START 1 koji je istekao u decembru 2009. godine.

Sporazumom se predviđa smanjenje ruskoga i američkog nuklearnog arsenala na maksimalnih 1.550 nuklearnih bojevih glava s ranijih 2.200 bojevih glava u narednih sedam godina.

Pored smanjenja nuklearnog arsenala za oko trećinu, predviđeno je da dvije zemlje znatno smanjenje broj projektila i lansera i uspostave efikasnih mehanizama kontrole.

Sporazum će stupiti na snagu nakon što američki i ruski dužnosnici razmjene ratificirane dokumente, što se očekuje u narednih nekoliko sedmica, navode agencije.