Rusija
0

Medvedev otkrio spomenik Borisu Jeljcinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev otkrio je u utorak u Jekaterinburgu, na 80. godišnjicu rođenja Borisa Jeljcina, statuu prvog predsjednika Rusije.

Kip od bijelog mramora, visok 10 metara, postavljen je u ulici koja nosi Jeljcinovo ime, u blizini predsjedničkog centra u izgradnji, koji će također dobiti naziv po bivšem šefu države.

Medvedev je na ceremoniji rekao da bi Rusija trebalo da bude zahvalna Jeljcinu zbog transformacije koju je proveo uprkos svim teškoćama, javio je Itar-Tass.

"Zemlja, koja je prolazila težak period poslije raspada Sovjetskog Saveza, zahvaljujući Jeljcinu nije skrenula s puta promjena, provela je radikalne transformacije i nastavila da napreduje", rekao je Medvedev.

"Danas imamo moderno društvo, koje se i dalje razvija i unapređuje, zahvaljujući Jeljcinu i onima koji su zajedno s njim učestvovali u izgradnji države", dodao je ruski predsjednik.

Medvedev je istakao da je Jeljcin "bio snažan i odlučan čovjek, nikada nije prihvatao kompromise i uvijek je pokušavao da obezbjedi podršku za svoje stavove - što nije lako, ali u nekim situacijama je nužno".

"Jeljcinova snaga nam je pomogla da preživimo težak period, kada su stvarani temelji ruske države", dodao je Medvedev.

Medvedev i Jeljiconova udovica Naina položili su cvijeće na novootkriveni spomenik.

Jeljcin je umro 2007. godine, u 76. godini.