Za doprinos kinematografiji
0

Medvedev odlikovao sineastu Andrzeja Wajdu

FENA
Foto: PAP
Foto: PAP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odlikovao je u ponedjeljak u Varšavi poljskog sineastu Andrzeja Wajdu ruskom medaljom "Orden prijateljstva" na svečanosti koju je prenosila televizija.

"Odlikovanje je dodijeljeno Andrzeju Wajdi zbog njegovog ogromnog doprinosa poljskoj i svjetskoj kinematografiji", kazao je Medvedev koji se nalazi u državnoj posjeti u Poljskoj, prenio je AFP.

Osamdesettrogodišnji Andrzej Wajda, koji je 2000. godine dobio Oskara za cjelokupno djelo, autor je filma o masakriranju nekoliko hiljada poljskih oficira 1940. godine u Katinu, po naređenju Josifa Staljina. Film je napravljen 2007. godine, ali ga je državna televizija u Rusiji prikazala tek ove godine.

Donji dom ruskog parlamenta je priznao da je masakr u Katinu naredio Staljin, što je prvo zvanično priznanje odgovornosti sovjetskog režima.

"Nastavit ćemo tim putem. To je moj izbor i nećemo se udaljiti od tog puta. Moramo saznati istinu. Ona je potrebna Poljacima, kao i našim građanima, Rusima", izjavio je u ponedjeljak predsjednik Medvedev nakon susreta s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim.