Rusija
0

Medvedev ocijenio "nedopustivim" lukašenkove izjave

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je u srijedu "nedopustivima" izjave bjeloruskog kolege Aleksandra Lukašenka, dugogodišnjeg saveznika Moskve, koji je zaprijetio da će se okrenuti od Rusije i "potražiti sreću negdje drugdje".
  • Nikada nismo dozvolili i nećemo dozvoliti da se prave lične primjedbe vezano za čelnike drugih zemalja, iako bismo i mi imali nešto reći o efikasnosti njihovih ekonomskih mjera i o razlozima zbog kojih traže našu pomoć, rekao je Medvedev, javio je AFP.

  • To je nedopustivo s tačke gledišta diplomatske etike, te se nadamo da će naši najbliži partneri usvojiti isti stav, rekao je on na sastanku posvećenom ekonomskim problemima u svojoj rezidenciji u Gorkom, zapadno od ruskog glavnog grada.

Alekandar Lukašenko izjavio je u petak da njegova zemlja ne bi trebalo da "se klanja" Rusji, već da "traži svoju sreću drugdje", približavajući se ostalim partnerima, aludirajući posebno na Evropsku uniju (EU).

Bjelorusija, koja je u teškoj ekonomskoj krizi, u nekoliko navrata je zatražila kredite od Rusije.

Prema ruskoj štampi, Moskva ne cijeni što Minsk insistira na dobivanju kredita od 500 miliona dolara u zelenim apoenima a ne u rubljama.