Samit APEK-a
0

Medvedev obećao kraj ruskog protekcionizma

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev obećao je danas da će protekcioninističke mjere Rusije biti okončane nakon ekonomske krize, dodajući da su lideri zemalja Azije i Pacifika /APEK/ obavezni da uklone trgovinske barijere.

Medvedev, čija je zemlja povećala carine na vozila iz uvoza kako bi zaštitila rusku automobilsku industriju u vrijeme krize, rekao je da je obnova globalne trgovine ključ oporavka.

On je istakao da lideri organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje /APEK/ moraju da učine sve da se uzdrže od protekcionizma u bilo kojoj oblasti.

U obraćanju delegatima na samitu APEK-a u Singapuru, Medvedev je istakao da je Rusija svjesna štetnosti protekcionizma, posebno u vremenu krize. On je istakao da su sve nedavno uvedene trgovinske barijere kratkoročne i uskoro će tome doći kraj.

Japanski ministar trgovine Masajukli Naošima izrazio je ovom prilikom zabrinutost potezom Rusije u januaru da drastično poveća uvozne tarife na nova i na polovna vozila.

Ruska automobilska industrija teško je pogođena ekonomskom krizom, a zvaničnici su upozorili da je najveći ruski proizvođač automobila "Avtovaz" na ivici bankrota.

Ruski susjed Finska takođe je izrazila ljutnju zbog povećanja izvoznih taksi za rusku drvenu građu od koje finske fabrike papira u velikoj mjeri zavise, a zbog ohrabrivanja procesa obrade drveta u Rusiji.

Medvedev je u četvrtak rekao da je Rusija uložila 35 milijardi dolara da im pomogne u borbi protiv finansijske krize.

On je dodao da će u budućnosti država pomagati samo onim firmama koje imaju efikasne poslovne planove, a oni koji se ne adaptiraju moraće jednostavno da nestanu sa tržišta.

Medvedev je rekao da se nada da će Rusija 2010. godine okončati 16-godišnje pregovore o članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji /STO/.

Ministri finansija zemalja azijsko-pacifičkog regiona izrazili su ove sedmice podršku pristupu Rusije STO ali bez određivanja tačnog datuma prijema.

Medvedev je u obraćanju članicama APEK-a rekao da postoji razlog za umjereni optimizam što se tiče svjetske ekonomije iako je prerano govoriti o potpunom oporavku.

Međutim, Rusija za koju Svjetska banka predviđa ekonomski pad od 8,7 odsto ove godine, teže je pogođena ekonomskom krizom od većine drugih zemalja Evrope i Azije.

Analitičari za to krive neuspjeh Rusije da sprovede strukturalne reforme u vrijeme kada je uživala na "leđima visokih cijena nafte".