Svijet
0

Medvedev: Nova ukrajinska vlast će pasti u novoj revoluciji i sa više krvi

Klix.ba
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Ruski premijer Dmitrij Medvedev je izjavio da će vladavina novih ukrajinskih lidera završiti sa novom revolucijom, te moguće i sa više krvoprolića u odnosu na revoluciju u kojoj je svrgnut predsjednik Viktor Janukovič.

Medvedev je optužio novu vlast u Kijevu za nezakonito oduzimanje ovlaštenja od ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, koji je, prema mišljenju Medvedeva, prema ustavu i dalje legitimni šef države.

"Takve radnje će donijeti novu nestabilnost i novu krv", zaključio je Medvedev.

U isto vrijeme, NATO je pozvao Rusiju na smanjenje napetosti u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je govorio nakon sastanka NATO-a za hitne slučajeve zbog krize u Ukrajini, te je naveo kako članovi NATO-a pozivaju na Rusiju na smanjenje tenzija.

"Pozivamo Rusiju da poštuje svoja međunarodna opredjeljenja te da povuče svoje snage u baze i suzdrži se od bilo kakvih uplitanja kada je riječ o Ukrajini", naveo je Rasmussen.

On je također rekao da su članice NATO-a pozvale "obje strane" u krizi da traže mirno rješenje kroz dijalog i kroz slanje posmatrača Vijeća sigurnosti UN-a ili OSCE-a.

Ukrajinu je opisao kao vrijednog partnera NATO-a te jednog od osnivača Partnerstva za mir.

Generalni sekretar NATO-a je dodao da članice NATO-a podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine i pravo Ukrajinaca da sami određuju svoju budućnost, bez miješanja izvana, prenosi Guardian.