Pritisak demonstranata
0

Medvedev naložio istragu neregularnosti na izborima

SRNA
Dimitrij Medvedev
Dimitrij Medvedev
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je istragu navoda o neregularnostima na parlamentarnim izborima, dan nakon što su desetine hiljada demonstranata zatražile nove izbore.

Medvedev je odgovorio na svom Facebook profilu na pritužbe demonstranata da su izbori 4. decembra namješteni u korist vladajuće partije Jedinstvena Rusija, ali nije pomenuo pozive na povlačenje premijera Vladimira Putina.

"Ne slažem se ni sa jednim sloganom ili izjavom na protestnom skupu. Ipak, ja sam naložio da se provjere sve informacije sa biračkih mjesta u vezi sa neregularnostima i da se provjeri njihova usklađenost sa zakonom", rekao je Medvedev.

On je dodao građani Rusije imaju pravo govora i slobodu okupljanja. "Ljudi imaju pravo da izraze svoj stav i to su jučer učinili", rekao je Medvedev.

U međuvremenu, Dmitrij Pješkov, portparol Putina, izjavio je da nema pokazatelja da će premijer dati neke veće ustupke demonstrantima.

"Mi poštujemo stav demonstranata, slušamo šta se govori i tako ćemo nastaviti", rekao je Pješkov kasno sinoć, nakon velikih protesta koji su održani od Kalinjingrada do Vladivostoka.

Analitičari kažu da je sada pred Putinom ogroman zadatak ako se zna da je izgubio podršku u Moskvi i St. Peterburgu, ključnim gradovima u kojima obično sve i počinje.