Lisabon
0

Medvedev i Obama održali neplaniran sastanak

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednici SAD Barack Obama i Rusije Dmitrij Medvedev održali su neplaniran sastanak na marginama samita NATO-a u Lisabonu, ijavio je danas zvaničnik Bijele kuće.

"Izdvojili su se u jednu prostoriju i razgovarali sami 15 do 20 minuta. To je bio neformalan susret, nije bio planiran", rekao je novinarima portparol Bijele kuće Ben Rods, tokom povratka predsjedničkog aviona u Vašington.

NATO i Rusija dogovorili su se juče da zajedno razmotre ideju odbrambenog raketnog štita u Evropi i povećaju dopremanje zaliha stranim snagama u Avganistanu.

Medvedev je upozorio da Rusija mora biti tretirana kao partner da bi učestvovala u projektu evropskog raketnog štita.

Rods je rekao da su Obama i Medvedev razvili "veoma prisan odnos"

"Oni se dopadaju jedan drugom i vole da se viđaju. Vole da sjednu i konsultuju se o raznim stvarima", dodao je portparol Bijele kuće.

Američki zvaničnici kažu da je ovaj susret inicirao Obama i da je, između ostalog, razgovarao sa Medvedevom o svom susretu sa gruzijskim predsjednikom Mihailom Sakašvilijem.
Dvojica lidera razgovarali su o novom sporazumu o nuklearnom razoružavanju START i šansama da američki Senat ratifikuje ovaj dokument.

Medvedev i Obama potpisali su sporazum na ceremoniji u Pragu u aprilu. Ovaj dokument ograničava svaku zemlju na maksimalno 1.550 razmještenih bojevih glava, što predstavlja smanjenje za oko 30 posto u odnosu na količinu određenu 2002. godine.

Ovaj dokumet trebalo bi da zamijeni stari sporazum START, koji je istekao u decembru 2009. godine, ali je za njegovo stupanje na snagu potrebna ratifikacija u ruskoj Dumi i američkom Senatu.