Rusija-Ukrajina
0

Medvedev i Janukovič u retro-automobilima na čelu relija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko hiljada ljudi dočekalo je u petak u Gluhovu ruskog i ukrajinskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i Viktora Janukoviča, koji su se na trg jednog od najstarijih ukrajinskih gradova dovezli retro-automobilima marke "Pobjeda" iz 1948. i 1950. godine, javile su ruske agencije.

Medvedev i Janukovič su bili na čelu kolone međunarodnog auto-relija, prve trke za nagradu cara Nikolaja Drugog na maršuti od Sankt-Peterburga do Kijeva.

Predsjednici dvije zemlje u svojoj etapi na čelo kolone stali su u Brjanskoj oblasti na 26. kilometru od rusko-ukrajinske granice, a od starta do finiša u Gluhovu ima više od 60 kilometara, navela je agencija Itar-Tass.

Učesnici relija su nastavili put ka Černigovu.

Medvedev je, kako izvještava ruska državna agencija, obećao građanima dvije zemlje da će se pozabaviti uprošćavanjem pograničnog režima između Rusije i Ukrajine.

Predsjednici su pogledali izložbu retro-automobila na trgu Gluhova, nakon čega su razgovarali s ratnim veteranima.

"Došli smo da pokažemo da se družimo", rekao je ruski predsjednik Medvedev.

Predsjednici Rusije i Ukrajine položili su vijence na spomenik žrtvama rata i posjetili Crkvu tri Anastasije.

Govoreći o utiscima po pristizanju u ukrajinski grad, ruski predsjednik je istakao da su takve emocije neponovljive i da pokazuju težnju naroda dvije zemlje da se zajedno razvijaju, zajedno žive i pomažu jedni drugima.

"Predviđen je razgovor dvojice lidera u Gluhovu, kao i da uveče Janukovič ode u Rusiju", naveo je Medvedev.

Prema riječima ruskog predsjednika, razgovaraće se o privredi i socijalnoj oblasti, "kako da se život učini mirnijim, bogatijim i normalnim".

Janukovič je rekao da će Rusija i Ukrajina zajedno graditi svoju ekonomiju i uzajamno se dopunjavati.

"Od toga će naše države biti samo jače", rekao je predsjednik Ukrajine.

Iz Kremlja je najavljeno da će predsjednici razgovarati u Gluhovu i u rezidenciji Zavidovo u Tverskoj oblasti, a da će razmotriti čitav kompleks bilateralnih odnosa - od saradnje u energetici do pitanja Crnomorske flote.

Od marta 2010. godine, predsjednici dvije zemlje se sreću već osmi put, navode u predsjedničkoj administraciji u Moskvi.