Svijet
0

Medvedev doputovao u Japan na svoj prvi samit G-8

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Ruske Federacije Dmitrij Medvjedjev doputovao je u nedjelju u poslijepodnevnim satima na najsjeverniji japanski otok Hokaido, na svoj prvi samit “osmorice”, javile su ruske agencije.

Samit G-8 bit će otvoren danas u ljetovalištu na Holkaidu. Glavne teme razgovora odnose se na globalne izmjene klime i rast cijena energenata. Na samitu će učestvovati čelnici Japana, Rusije, SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Predsjednik Rusije će u sklopu samita “velike osmorice” od 7. do 9. jula imati niz bilateralnih susreta s kolegama iz G-8, javila je agencija Interfax.

Prije svega, Medvedev će se susresti s premijerom Velike Britanije Gordonom Brownom, talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem i predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyjem.

Kako je Interfaxu izjavio pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Sergej Prihodko, u razgovoru ruskog predsjednika s britanskim premijerom bit će riječi o bilateralnim odnosima, koji se trenutno ne mogu nazvati normalnim.

S predsjednikom Francuske Medvedev namjerava razmotriti razvoj bilateralnih odnosa u različitim oblastima, kao i perspektive rada na novom temeljnom sporazumu između Rusije i Evropske unije koji je pokrenut prošle sedmice na samitu Ruska Federacija – Evropska unija u Hanti-Mansijsku. Za Francusku je to pitanje sada posebno aktuelno, jer je ona od 1. jula preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU-om.

Prema tradiciji, u sklopu samita “osmorke” bit će i odvojeni susret predsjednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država.

Medvedev će se prvo susresti s Georgeom W. Bushom.

Planirani su i bilateralni susreti predsjednika Ruske Federacije s premijerom Japana Yasuom Fukudom i kancelarkom Njemačke Angelom Merker.

Prema riječima Sergeja Prihodka, čelnici Rusije i Njemačke razmatrat će rezultate samita u Hanti-Mansijsku, pravac daljnjih bilateralnih odnosa u ovoj godini i ključna međunarodna pitanja.

Očekuje se da će Medvjedjev na Hokaidu razmijeniti mišljenje s državnicima koji će na samitu “osmorke” biti u ulozi gostiju. To je, prije svega, predsjednik Kine Hu Jintao, s kojim će Medvedev, prema informacijama Kremlja, razmotriti pripremu za samit Šangajske organizacije za saradnju planiran za 28. august.

Postoji mogućnost susreta ruskog predsjednika s predsjednicima Južne Koreje i Brazila.

Na julskom samitu lideri zemalja “osmorke” razmijenit će mišljenja o dešavanjima u svjetskoj ekonomiji i finansijskom sistemu.

Kako je Interfaxu izjavio izvor u japanskoj vladi, “svjetska ekonomija ulazi u tešku situaciju”, pa je Japan predložio da se na samitu “osmorke” raspravlja o tom problemu, s tim da sve zemlje članice zauzmu jasan zajednički stav.

"Najvažnije je da lideri G-8 daju svoje nedvosmislene ocjene o pitanju stabilnosti i rasta svjetske ekonomije”, kazao je izvor.

Prema njegovim riječima, sa samitu “osmorke” će biti riječi o stabilnosti finansijskih tržišta, daljnjoj liberalizaciji trgovine i investicija te pitanjima energetske sigurnosti.