Svijet
0

Međupalestinski dijalog u Kairu u ćorsokaku

FENA
Palestinski suparnički pokreti Fatah i Hamas upali su u ćorsokak tokom pregovora u kairu zbog razmimoilaženja oko sastava i programa savezne nacionalne vlade, izjavili su u subotu zvaničnici.

Pet komisija, u kojim su predstavnici Fataha i Hamasa, kao i drugih palestinskih stranaka, trebalo je da u toku dana završe rad započet u utorak, u okviru procesa međupalestinskog pomirenja.

"Komisije su obavile posao, ali nisu mogle da se dogovore o dva teška pitanja", izjavio je Nabil Chaath, predstavnik Fataha u komisiji zaduženoj za pregovore o formiranju jedinstvene vlade.

"Prvo pitanje se odnosi na obaveze koje bi trebalo da preuzme vlada da bi se otvorila međunarodnoj zajednici", a drugo je sastav vlade", izjavio je on agenciji AFP.

Hamas i Fatah su u otvorenom sukobu otkako je islamistički pokret, pobjednik na izborima 2006. godine, silom izbacio iz Gaze pristalice predsjednika Mahmuda Abbasa u junu 2007.

Pet komisija koje rade iza zatvorenih vrata pod egipatskim patronatom, treba da pripreme osnivanje savezne vlade, pomirenje, preuređenje sigurnosnih snaga, reorganiziranje PLO-a i predsjedničke i opće izbore.