Svijet
3

Međunarodni ured za mir: Nobelova nagrada za mir je nelegalna

FENA
Nobelova nagrada za mir Evropskoj uniji je "nelegalna" jer EU nije jedan od "šampiona mira" koje je osnivač nagrade Šveđanin Alfred Nobel želio da nagradi, ocijenio je u ponedjeljak Međunarodni ured za mir.

U otvorenom pismu Nobelovoj fondaciji u Švedskoj, organizacija je zatražila da nagrada od osam miliona švedskih kruna ne bude isplaćena, što je odmah odbacio norveški komitet koji dodjeljuje nagradu.

"Jasno je da Evropska unija nije jedan od šampiona mira koje je Alfred Nobel imao na pameti i opisao u svom testamentu", ocijenio je Međunarodni ured za mir.

Švedski industrijalac i filantrop, koji je umro 1896. godine, smatrao je da nagrada treba da nagradi "onoga koji radi na bratimljenju naroda, ukidanju ili smanjenju stalnih vojski, kao i na formiranju mirovnih kongresa", navodi se u testamentu.

Ured smatra da "EU ne pokušava da pristupi demilitarizaciji međunaronih odnosa", a njene članice "opravdavaju sigurnost koja se temelji na vojnoj sili i započinju ratove radije nego da insistiraju na alternativnim pristupima".

Međunarodni ured za mir sa sjedištem u Ženevi, koji okuplja više od 300 grupa u 70 zemalja i koji je i sam dobitnik Nobelove nagrade za mir 1910. godine, optužio je komitet da je "redefinirao nagradu koja se danas dodjeljuje zaštitnicima okoliša i šampionima borbe protiv siromaštva".

Utjecajni tajnik norveškog Nobelovog komiteta odbacio je ove kritike.

"Ovakvo gledište je prezentirano više puta, dobro je poznato i neće utjecati na promjenu nagrade", izjavio je Geir Lundestad agenciji AFP. Novac će biti isplaćen Evropskoj uniji na svečanosti u Oslu 10. decembra.