Svijet
0

Međunarodni sud pravde presudio između Singapura i Malezije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni sud pravde u Den Haagu, odlučujući o dva nenaseljena otoka oko kojih se spore Malezija i Singapur, presudio je da jedan pripada Maleziji a drugi Singapuru, javile su agencije.

Presudom je nakon 29 godina okončan spor nad otočićem koji se u Singapuru zove Pedra Branca, a u Maleziji Pulau Batu Puteh.

Stjenoviti otočić manji je od nogometnog igrališta ali je njegov položaj u Singapurskom prolazu strateški važan. Kroz taj prolaz od međunarodnog značaja dnevno prođe u prosjeku 900 brodova.

Drugi otočić oko kojega su se dvije države sporile, Middle Rocks, istom odlukom Međunarodnog suda pravde dodijeljen je Maleziji, javila je Hina.

Nakon toga, Malezija je zatražila da joj se dodijeli i susjedni otočić South Ledge.

"Budući da je South Ledge unutar teritorijalnih voda Middle Rocksa, Malezija polaže pravo nad South Ledgeom", izjavio je malezijski ministar vanjskih poslova Rais Yatim.

Sud nije donio odluku o South Ledgeu, smatrajući da vlasništvo nad njim ovisi o tome u čijim se teritorijalnim vodama stvarno nalazi.

"Malezija i Singapur dali su u ovom procesu dobar primjer ostatku regije kako se mogu riješiti ovakvi sporovi na miroljubiv i prijateljski način", izjavio je zamjenik predsjednika singapurske vlade Shunmugam Jayakumar.