Svijet
7

Međunarodni sud pokrenuo web stranicu i objavio video povodom godišnjice genocida u Srebrenici

Klix.ba
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pokrenuo je web stranicu i objavio video povodom godišnjice genocide u Srebrenici.

Osmišljena kao izvor informacija za nastavnike, novinare i širu javnost, ova web stranica pruža mnoštvo multimedijalnih informacija onima koji žele da saznaju više o genocidu u Srebrenici, njegovim žrtvama i ulozi MKSJ-a u privođenju počinilaca pravdi. Korisnici mogu saznati više u vezi s predmetima MKSJ-a koji su se odnosili na događaje u Srebrenici, pogledati svjedočenja koja su pred sudom dali stanovnici Srebrenice i pogledati najvažnije statističke podatke u vezi sa suđenjima objedinjene u infografiku.

Novi video koji donosi priču o događajima koji su se odigrali tokom pada Srebrenice, koji su utvrđeni presudama MKSJ-a, premijerno je postavljen na ovoj web stranici. Ovaj film prati posljednje dane kada je grad pao u ruke snaga Vojske Republike Srpske u julu 1995 i događaje koji su uslijedili. Kroz svjedočenja svjedoka, isječke sa izricanja presuda i arhivske snimke, ovaj film donosi priču o jednom od najgorih zvjerstava počinjenih na evropskom tlu od kraja Drugog svjetskog rada i o odgovoru međunarodnog krivičnog pravosuđa koji je uslijedio.

MKSJ je prvi međunarodni sud koji je izrekao osuđujuće presude za genocid u Evropi. Žalbeno vijeće Međunarodnog suda je u aprilu 2004. godine, u postupku koji se vodio protiv Radislava Krstića, po prvi put utvrdilo da je 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid pogubljenjem više od 7.000 muškaraca i dječaka, bosanskih muslimana nakon što su snage bosanskih Srba preuzele kontrolu nad tim gradom. Pred Međunarodnim ukupno je optuženo 20 osoba u vezi s događajima u Srebrenici, a do danas su okončani postupci protiv 15 optuženih.