Svijet
0

Međunarodni sud izdao nalog za hapšenje osumnjičenih za darfurski zločin

FENA
Ahmed Haroun, Foto: Reuters
Ahmed Haroun, Foto: Reuters
Suci Međunarodnoga kaznenog suda izdali su prvi nalog za uhićenje osoba osumnjičenih za ratni zločin u sudanskome Darfuru, objavio je u srijedu ICC, a prenose agencije.

Nalozi su izdani za uhićenje Ahmeda Harouna, nekadašnjega ministra unutrašnjih poslova te za zapovjednika milicija Alija Muhammada Ali Abd-al-Rahmana poznatoga i kao Ali Kushayb, piše u srijedu Reuters.

U sudskome priopćenju kaže se da je tužitelj Luis Moreno-Ocampo ustanovio da postoji "valjan razlog da vjeruje" kako su ta dvojica odgovorna za ubojstvo, silovanje i mučenje te za prisilno raseljavanje sela te druge ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Darfuru, piše France presse.

"Suci su izdali naloge za uhićenje. Sudan ima pravnu obvezu uhititi Ahmeda Harouna i Alija Kushayba", kaže se u priopćenju.

"Riječ je o odluci Međunarodnoga kaznenog suda i vlada je mora poštovati".

Tužitelji su tu dvojicu u februaru imenovali prvim osumnjičenicima u istrazi o zločinu u Darfuru u kojem je od 2003. kad su pobunjenici ustali protiv vlade ubijeno dvjesto hiljada ljudi. Sudan se protiv ustanka borio tako da je naoružavao milicije koje su, prema optužnici, počinile neke od najstrašnijih ratnih strahota. Službeni Kartum opovrgava naoružavanje tzv. džandžavidske milicije i tu skupinu naziva odmetničkom.