Svijet
0

Međunarodna zajednica odlučna u borbi protiv rasizma

FENA
Pojavljivanje raznih oblika netolerancije i rasizma u našim zajednicama i u odnosima među zemljama izaziva zabrinutost, a konferencija Durban II u Ženevi dokaz je da moramo pojačati napore u borbi protiv rasizma - izjavio je predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Lluís Maria de Puig.

"S jedne strane, konferencija je pokazala odlučnost međunarodne zajednice da ostvari napredak na tom polju, ali je istovremeno omogućila platformu za netolerantne izjave pod krinkom antirasizma. Negiranje holokausta, ipak, samo je po sebi manifestacija rasizma i poticanja na mržnju", navodi Puig u izjavi dostavljenoj agencijama.

"Zemlje koje se žele boriti protiv rasta netolerancije u svim oblicima, uključujući ksenofobiju, rasizam i antisemitizam, moraju iskoristiti priliku da se ujedine i usvoje zajedničku rezoluciju. Države članice Vijeća Evrope mnoge su godine potpuno ispravno smatrale borbu protiv rasizma apsolutnim prioritetom", kazao je Puig.

"Deklaracija koju je upravo u Ženevi usvojilo više od 100 država članica UN-a dokaz je obavezivanja međunarodne zajednice na borbu protiv rasizma. Ona je uspjeh za zemlje koje vjeruju u dijalog i miogućnost postizanja sporazuma koji bi nadživio kratkotrajne političke kalkulacije. Nadam se da ćemo uspostaviti zajednički front u borbi protiv svih oblika netolerancije što je moguiće brže", zaključio je Puig.