Francesc Vendrell
0

"Međunarodna zajednica mora preispitati ciljeve u Afganistanu"

FENA
Bivši vodeći diplomat Evropske unije za Afganistan kaže da međunarodna zajednica treba ponovno razmotriti svoje ciljeve i djelovanje u toj zemlji da bi se izbjegla moguća katastrofu.

Francesc Vendrell, koji je nedavno napustio taj položaj, razgovarao je za Glas Amerike s Garyjem Thomasom. U ekskluzivnom intervjuu za VoA-u Vendrell je pozvao na temeljiti pregled međunarodne strategije i ciljeva u Afganistanu.

"Trebamo sjesti, pogledati koju smo to strategiju provodili, odlučiti da li će ta strategija postići ciljeve koje smo si postavili, na što je odgovor vjerojatno ne, te onda pogledati da li možda trebamo prilagoditi naše ciljeve", kazao je.

Vendrell kaže da je raspoloženje u Afganistanu loše, aktivnost talibanskih pobunjenika u oštrom je porastu, korupcija i nedostatak državnih usluga doprinijeli su najgoroj godini koju je ta zemlja imala od 2001. godine.

No, on vjeruje da se situacija može popraviti: "Percepcija u Afganistanu posebno je da je situacija puno lošija. Postoji jaki osjećaj pesimizma i skepse oko budućnosti. No nama nije suđeno da ne uspijemo. Dokle god su tamo međunarodne snage, taliban neće moći naprimjer osvojiti ili zaprijetiti Kabulu ili nekome drugom velikom regionalnom centru. Međutim, to ne znači da ništa ne treba da promijenimo."

Smatralo se da je talibanska pobuna smrtno ranjena u 2001. godini, ali su se militanti reorganizirali u novim skloništima u plemenskom području Pakistana, iz kojeg učestalo napadaju američke i NATO-ove trupe.

Nasilje je doprinijelo porastu broja civilnih žrtava u Afganistanu za 40 posto u prošloj godini. Predsjednik Hamid Karzai je o tome govorio u svome nedavnom govoru u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda: "Nastavak civilnih žrtava ozbiljno je potkopao legitimnost borbe protiv terorizma i kredibilitet partnerstva Afganistanaca i međunarodne zajednice."

Sjedinjene Države planiraju poslati još postrojbi u Afganistan, a to će učiniti i Francuska. Vendrell kaže da će povećanje snaga pomoći situaciji, ali da to treba pažljivo učiniti, s obzirom na to da je to osjetljivo pitanje za Afganistance.

"Moramo biti pažljivi pri povećanju stranih vojnih snaga, jer greške koje se i dalje dešavaju, vezano za civilne žrtve i nasilne upade u kuće, kao i zatočenja u centrima za pritvor poput onog u zračnoj bazi Bagram, jako odmažu i stvaraju mnogo animoziteta u stanovništvu", smatra on.

Zbog svojih obveza u Iraku Sjedinjene Države neće imati dodatne trupe na raspolaganju za slane u Afganistan sve do sljedeće godine.