Bagdad
0

Međunarodna osuda napada sa 155 mrtvih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj poginulih osoba u dva samoubilačka napada autobombama u nedjelju u Bagdadu porastao je na 155, dok je ozlijeđenih više od 500, saopćila je policija u ponedjeljak, javlja Reuters.

Ovaj teroristički napad je naišao na oštru osudu međunarodne zajednice. Vijeće sigurnosti UN-a dalo je izjavu za medije u kojoj je oštro osudilo terorističke napade.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je preko svog glasnogovornika dao izjavu, snažno osuđujući napade na nevine ljude te izrazio duboku sućut porodicama žrtava i zaželio brz oporavak ozlijeđenima.

Ki-moon je "duboko ožalošćen" dvostrukim bombaškim napadom i "oštro osuđuje ta nerazumna nasilnička djela koja neprekidno ciljaju nevine, s namjerom da poremete oporavak Irana", navedeno je u saopćenju.

Glavni tajnik UN-a pozvao je sve Iračane da zajedno rade na zaštiti političkoga napretka Iraka, kako bi i nacionalni izbori zakazani za 16. januar sljedeće godine bili slobodni i korektni.

On je ponovno potvrdio posvećenost UN-a "davanju podrške i pomoći narodu i vladi Iraka da bi odgovorili na te izazove".

Arapska liga je u saopćenju oštro osudila bombaški napad i izrazila podršku iračkoj vladu da poduzme oštre mjere u borbi protiv terorizma, prenijele su agencije.

Švedska, predsjedavajuća zemlja EU-om, u ime Unije osudila je teroristički napad autobombom u Bagdadu.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je također snažno osudio ovaj napad. On je istaknuo da je u terorističkim napadima izražen zlokobni i neprijateljski motiv za uništenje mirne budućnosti iračkog naroda.

Američki ambasador u Iraku Christopher R. Hill i glavni zapovjednik američke vojske u Iraku Ray Odierno su u nedjelju u zajedničkoj izjavi oštro osudili bombaški napad.

U zjavi se navodi da se u kritičnom trenutku za pripremanje nacionalnih izbora u Iraku SAD nada da se Iračani mogu ujediniti u borbi protiv terorizma bilo kojeg oblika.