Svijet
0

Međunarodna konferencija protiv smrtne kazne

FENA
Međunarodna koneferencija protiv smrtne kazne bit će održana u utorak 9. oktobra u glavnome portugalskom gradu Lisabonu, u organizaciji Vijeća Evrope i Portugala, predsjedavajućeg Evropskom unijom i Evropske komisije, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope.

Lideri 47 zemalja članica Vijeća Evrope i 27 članica Evropske unije, zajedno s predstavnicima svojih zemalja i mnogim drugim značajnim ličnostima iz političke sfere i civilnog društva, prisustvovat će toj konferenciji koja će reafirmirati opredeljenje Evrope za ukidanje smrtne kazne i pozvati na globalni moratorij.

"U vezi s odlukom Komiteta ministara od 26. septembra ove godine Vijeće Evrope će zvanično proglasiti u Lisabonu Evropski dan protiv smrtne kazne, koji će, puten raznih manifestacija, biti obilježavan 10. oktobra svake godine", navodi se.

Koneferenciju će otvoriti premijer Portugala José Sócrates, predsjednik Evropske komisije José Manual Durão Barroso, generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis, predstavnici Evropskog parlamenta Jean-Marie Cavada i Hélène Flautre, potpredsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope José Vera Jardim, predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Vuk Jeremić, ministar pravde Portugala Alberto Costa te potpredsjednik Evropske komisije Franco Frattini.

Francuska, koju predstavlja državni sekretar za vanjske poslove i ljudska prava Rama Yade, vjerovatno će na konferenciji potpisati Protokol br. 13 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje smrtnu kaznu pod svim okolnostima.

Vijeće Evrope potiče evropske zemlje, koje to već nisu uradile, da potpišu i ratificiraju ovaj protokol.

Lisabon je od 1. do 15. oktobra domaćin kampanje Vijeća Evrope za ukidanje smrtne kazne. Naziv kampanje je "Smrt nije pravda", a cilj je da animira javnost o potrebi da se nastavi s ukidanjem smrtne kazne, toga okrutnog kažnjavanja koje ne odvraća od zločina i pravne neuspjehe pretvara u nepopravljive tragedije.