Bernard Kouchner
0

"Međunarodna konferencija o Haitiju možda u martu"

FENA
Bernard Kouchner (Foto: AP)
Bernard Kouchner (Foto: AP)
Međunarodna konferencija o obnovi i razvoju Haitija, koju će pripremiti uglavnom Sjedinjene Američke Države i Francuska, mogla bi se održati u martu, izjavio je u petak šef francuske diplomatije Bernard Kouchner za radio RTL.

"Da bismo povratili nadu Haićanima, treba im dati do znanja da ih nećemo napustiti, da već razmišljamo o obnovi njihovih kuća na neki drugi način i prema drugim normama", kazao je on.

U telefonskom razgovoru koji su četrvrtak navečer vodili američki i francuski predsjednici Barack Obama i Nicolas Sarkozy, dogovorili su se da rade zajedno na organiziranju takve konferencije, zajedno s Barzilom, Kanadom i drugim zemljama, saopćeno je iz francuskog predsjedništva.

Bernard Kouchner je izjavio da su spasioci "izvukli u četvrtak iz ruševina dvije francuske djevojčice u Port-au-Princu". "Traži se još 60 nestalih Francuza", precizirao je on.

"U petak će biti dopremljena jedna poljska bolnica i postavljena na zemljištu ispred rezidencije francuskog ambasadora", kazao je Bernard Kouchner.