Svijet
0

Međunarodna konferencija o AIDS-u "Vrijeme je za pomoć"

Klix.ba
Dvije i po decenije poslije otkrivanja prvog slučaja bolesti koja je kasnije postala poznata kao sida, u Torontu će se okupiti više od 20.000 istraživača, ljekara, medicinskog osoblja, ali i političara i filmskih, medijskih i drugih zvijezda kako bi od 13. do 18. augusta učestvovali na 16. Međnarodnoj konferenciji o sidi naslovljenoj "Vrijeme je za pomoć".

Učesnici će iz Toronta uputiti poruku da vlade i međunarodna zajednica treba da ispune ono što obećavaju već decenijama - da se više posvete istraživanju side, da povećaju fondove i mogućnosti za liječenje i prevenciju.

"Svi moramo da se složimo da je prevencija side složeno pitanje koje ne može da se sažme u akronime i slogane, tema koja se ne može odvojiti od drugih problema poput siromaštva, razvoja, ljudskih prava i odnosa među spolovima", izjavio je švedski ambasador za sidu i virus HIV Lenart Hjelmaker.

Glavne teme skupa će, kako se očekuje, biti veća dostupnost lijekova i kondoma, emancipacija žena i nova istraživanja o porijeklu HIV virusa, prenio je DPA.

Posebna pažnja biće posvećena ženama i djevojkama koje preuzimaju najveći teret posljedica širenja ove pošasti modernog vremena. Žene su fiziološki podložnije oboljevanju, siromaštvo i polne nejednakosti ih često sprečavaju da se zaštite, a često moraju da, uprkos tome što su i same oboljele, njeguju partnere, djecu i rođake koji imaju sidu.

Značajna tema je i to što sida ne ubija samo ljude, već i privredni razvoj čitavih regiona.

Na konferenciji, koja će koštati 20 miliona dolara, učestvovat će i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za sidu u Africi, Kanađanin Stiven Luis (Stephen Lewis), bivši predsjednici SAD i Irske Bil Klinton (Bill Clinton) i Meri Robinson (Mary Robinson), osnivači čuvene fondacije za borbu protiv side koja nosi njihovo ime Bil i Melinda Gejts (Gates) i čuveni američki glumac Ričard Gir (Richard Gere).

Konferencija, koja se smatra najvažnijim dosad organizovanim skupom o sidi, omogućit će da više hiljada svjetskih naučnika predstavi svoje radove.

Konferencija o sidi se održava svake dvije godine. Prva je održana 1985. godine u Atlanti, a glavna tema bila je razumijevanje epidemije koja se tek pojavljivala. U jednoj zemlji u razvoju - Juzznoafričkoj Republici - skup je prvi put održan 2000. godine, o temi "Prekinuti ćutanje".

Sida je bolest kojom je zaraženo više od 40 miliona osoba u svijetu, a dnevno usmrti 11.000 ljudi.