Svijet
0

Međukorejski pregovori se odvijaju u punoj napetosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južna i Sjeverna Koreja nastavile su u srijedu s redovnim ministarskim pregovorima u napetoj atmosferi jer Seul traži od Sjevera poštivanje obaveza o denuklearizaciji, dok komunistička diktatura prebacuje lopticu na Sjedinjene Američke Države.

"Vi dobro znate zašto je okasnilo provođenje sporazuma od 13. februara. Sjedinjene Države su odgovorne za kašnjenje, a ne mi", izjavio je vođa sjevernokorejske delegacije Kwon Ho-ung.

Sjeverna Koreja se 13. februara obavezala, nakon multilateralnih pregovora u Pekingu, da će početi s uništavanjem svojih nuklearnih postrojenja.

Propustila je 14. aprila, prvi rok za zatvaranje glavnog nuklearnog kompleksa u Yongbyonu, tražeći da se najprije riješi spor oko 25 miliona dolara sjevernokorejske imovine zamrznute u jednoj banci u Macau.

Sredstva su deblokirana, ali još nisu prebačena Sjevernoj Koreji zbog tehničkih problema.

Južnokorejska delegacija je pozvala Sjevernu Koreju da poštuje svoju obavezu, ali nije ni spomenula pomoć u riži koju Južna Koreja svake godine daje svojoj komunističkoj susjedi.

Seul je u martu pristao da obnovi ovu pomoć, nakon prekida zbog sjevernokorejske raketne probe u julu, a zatim eksplozije prve sjevernokorejske atomske bombe 9. oktobra. Isporuka 400.000 tona riže ove godine još je jednom obustavljena poslije nove raketne probe prošle sedmice.

Južna Koreja sada uvjetuje pomoć u hrani zahtjevom da Sjeverna Koreja poštuje obaveze o denuklearizaciji.

Prema procjeni Ujedinjenih nacija, Sjeveru je ove godine potrebno milion tona žitarica kako bi prehranio 23 miliona stanovnika.

Međukorejski pregovori, 21. pregovori otkako je pokrenuta politika približavanja 2000. godine, trebalo bi da traju četiri dana.