Svijet
0

Među taocima u Alžiru nema bh. državljana

FENA
Ambasada Bosne i Hercegovine u Parizu, koja na nerezidentnoj osnovi zastupa Bosnu i Hercegovinu u Alžiru, od Ministarstva inostranih poslova Alžira je dobila potvrdu da među taocima na području gasnog polja Amenas na istoku Alžira nema državljana BiH.

"Ovu informaciju je našoj ambasadi dostavio Hichamae Ferhati, diplomat u Odsjeku za centralnu Evropu MIP Alžira koji je zadužen za Bosnu i Hercegovinu, a nakon provjere kod nadležnih organa alžirske vlasti putem Kriznog centra koji je uspostavljen radi praćenja ove situacije", precizirao je Agenciji FENA ministar-savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ambasada BiH u Parizu nastavlja da prati situaciju i ostat će u kontaktu i s Ministrastvom inostranih poslova Alžira i Ambasadom Alžira u Parizu radi dobijanja informacija vezanih za ovaj slučaj, dodao je Regoje.

Alžirski vojnici danas su opkolili gasno polje na istoku zemlje na kojem islamski militanti drže strane radnike kao taoce.

Otmičari su jučer okupirali kompleks u Amenasu, nakon što su ubili jednog Britanca i Alžirca u napadu na autobus.

Alžirski zvaničnici saopćili su da se 20 stranih državljana drže kao taoci, iako otmičari tvrde da imaju 41 taoca.

Među otetima su britanski, japanski, američki, francuski i norveški državljani.

Gasnim poljem upravlja alžirska državna naftna kompanija Sonatrach, zajedno s britanskom naftnom firmom BP i norveškim Statoilom.

Ono se nalazi oko 1.300 kilometara jugoistočno od prijestolnice, Alžira, i 60-ak kilometara zapadno od libijske granice.