Ko je sve divljao po Londonu
0

FOTO / Među pljačkašima kćerka milionera i ambasadorica OI

Sarajevo-x.com
Siromaštvo, socijalna isključenost, loše obrazovanje - samo su neke od teorija kojima se pokušalo objasniti šta je pokrenulo nemire u engleskim gradovima.
No, te teorije padaju u vodu kada se zna da su među uhapšenim pljačkašima kćerka milionera, studentica baleta, student prava, muzičar u usponu pa čak i ambasadorica Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, Chelsea Ives

18-godišnja Chelsea je uhapšena i optužena za provalnu krađu, nasilničko ponašanje i bacanje cigli na policijski automobil tokom nemira u Londonu. Vijest da je navodno, nakon što je bacila kamen na izlog jedne radnje Chelsea povikala "Ovo je najbolji dan u mom životu" šokirala je britansku javnost.

Chelsea Ives u pritvoru
Chelsea Ives u pritvoru
Olimpijsku ambasadoricu policiji je prijavila njena majka nakon što ju je vidjela među demonstrantima na televiziji. Potresena nemilim događajima, Adrienne Ives je kazala da odluka nije bila lagana, ali je ispravna, piše Daily Mail.

"Smučilo nam se dok smo gledali televiziju, ali kad smo vidjeli vlastitu kćerku, nismo mogli vjerovati. Isprva nismo znali šta da radimo, ali kao pošteni roditelji znali smo da to ne možemo nijemo posmatrati. Ljudi su izgubili sve. Svoje domove i svoje poslove i znali smo da joj ne smijemo dozvoliti da prođe nekažnjeno", kaže Adrienne.

Chelsea je talentirana sportašica, olimpijska ambasadorica i jedna od volontera koji su trebali dočekati posjetitelje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu 2012, a sada je njen budućnost neizvjesna.

Chelsea je samo jedna od mladih koji pripadaju engleskoj višoj srednjoj klasi i koji su živjeli lagodan život, ali su dozvolili da ih ponese kolektivno ludilo.

Tako je 19-godišnja Laura Johnson, kćerka milionera, uhvaćena s robom vrijednom 5 hiljada funti. U njenom automobilu pronašli su dva televizora, mikrovalnu pećnicu i nekoliko mobitela.

Student Scott Bates koji radi kao mentor Baptističke crkve krao je nakit i odjeću iz prodavnica, a pred policijom se pravdao riječima da su predmeti bili razbacani po cesti.

Jedna 17-godišnja balerina u usponu uhapšena je nakon što je policija objavila njene fotografije dok otuđuje dva TV aparata u prodavnici tehničke robe, koja je oštećena za 190.000 funti. Krivična djela je priznala nakon što joj je policija pokazala inkriminirajuće video snimke.

Do petka ujutro policija je u Londonu uhapsila više od 1.000 osoba, a protiv njih 591 podignute su optužnice protiv remećenja javnog reda i mira.

Neki su uhapšeni na licu mjesta, drugi su se predali nakon što su prepoznali svoja lica na fotografijama koje su obišle svijet.