Naučnici podsjećaju
0

Mediteran nema sistem upozorenja na cunami

FENA
U oblasti Mediterana i dalje ne postoji sistem za upozorenje na cunami, uprkos namjeri da se on uvede poslije razornog cunamija u Aziji 2004. godine, saopćila je u četvrtak u Beču grupa svjetskih naučnika.

"Imamo i iskustvo i svu potrebnu opremu da uspostavimo sistem za rano upozorenje na cunam"i, rekao je Joern Lauteryung, direktor Njemačko-indonežanskog sistema za rano upozorenje na cunami (GITEWS), na marginama godišnje konferencije Evropskog udruženja za geonauku.

"Sada je potrebno donijeti političke odluke kako bi sistem mogao da počne s radom", dodao je on.

Stephano Tinti s Univerziteta u Bolonji rekao je da je za ovaj projekat poslije događaja 2004. godine vladalo veliko interesovanje, ali da je ono veoma brzo opalo, prenosi France Presse.

Stručnjaci smatraju da, iako je Mediteran mali prostor i u skorije vrijeme nije bio suočen s cunamijem, ne treba ignorisati potencijalnu opasnost.

"Cunami u regionu dospjet će do kopna za veoma kratko vrijeme, zbog čega je potrebna posebna strategija i tehnika za brzo upozoravanje koja će djelovati za nekoliko minuta - četiri, pet minuta poslije potresa", upozorio je Lauteryung.

Gerasimos Papadopulos sa Instituta za geodinamiku u Atini kazao je da se "cunami događaju i u našem regionu - možda to nisu česti događaji, ali to ne znači da smo siguirni".

On je podsjetio da je Grčku 1956. godine pogodio potres jačine 7,5 stepeni Richtera i pokazao fotografije štete koju je načinio cunami.

Na istočnom Mediteranu u historiji je bilo više razornih potresa, a cunamiji koje su izazvali pogodili su cijelu regiju - od starog Egipta i Bliskog istoka do Sicilije.

"Danas ove zemlje imaju, na nacionalnom nivou, sisteme za praćenje seizmičkih aktivnosti i nivoa mora, ali ne i sisteme za upozoravanje koji bi povezivali različite države širom Mediterana", dodao je Papadopulos.