Svijet
2

Medijski rat Kine protiv SAD-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski državni listovi nastavli su medijski rat protiv Washingtona, optužujući Sjedinjene Američke Države za podrivanje međusobnog povjerenja između dvije zemlje.

List Kina danas piše da zabrinutost Washingtona oko Kine poraste kada je "psihološki potrebno stvoriti neprijatelja da se nadoknadi za svoj osjećaj gubitka zbog okončanja Hladnog rata", prenijela je agencija AFP.

Istovremenono kineski list na engleskom Global Times u svom uvodniku napao je Washington zbog izviđačkih letova američkih aviona u priobalnim vodama i zračnom prostoru Kine.

"Takva izviđanja predstavljaju prijetnju po srž kineskih sigurnosnih interesa i mogli bi se tretirati kao akt neprijateljstva. Mogli bi biti borba na život i smrt između Kine i SAD ukoliko sudar nad Južnim kineskim morem postane (izvor) konfrontacija koja se tiče suštinskih interesa obje strane", upozorava Global Times.

Washington i Peking već dugo se "ne slažu" oko prava nad zračnim prostorom i pomorskim pravom u strateškom Južnom kineskom moru, na mjestu ukrštanja ključnih pomorskih pravaca, podsjeća AFP.

Američki kontraadmiral John Kirby saopćio je 22. augusta da se naoružani kineski vojni avion tri puta približio američkoj letjelici za izviđanje i da zbog "opasnog presretanja" u međunarodnom zračnom prostoru, Washington je uložio formalan protest Pekingu.

Incident se dogodio u utorak, 200 km istočno od kineskog ostrva Hajnan, kada je kineski borbeni avion izveo akrobaciju iznad američkog i približio mu se na samo 20 do 30 stopa (sedam do 10 metara), saopćio je Pentagon.

Peking je odbacio ove optužbe, tvrdeći da SAD izviđaju previše blizu zračnog prostora Kine, prenosi B92.