Svijet
0

McKiernan naslijedio McInella na čelu ISAF-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki general David McKiernan u utorak je preuzeo zapovjedništvo nad oko 50.000 vojnika u NATO-ovim Međunarodnim snagama za podršku sigurnosti (ISAF) u Afganistanu, obećavajući da će se one obračunati sa svakim ko ugrožava sigurnost te zemlje.

ISAF je porastao za 36.000 vojnika otprije godinu dana, a afganistanska vojska se više nego udvostručila, sa nešto više od 20.000 ljudi na početku prošle godine na sadašnjih 57.000 vojnika, javio je Reuters.

Velike talibanske ofanzive u 2006. na jugu zemlje, tokom kojih su pobunjenici pretrpjeli teške gubitke, nisu se ponovile otkako su militantni zapovjednici ubijeni ili zarobljeni u kampanji obezglavljivanja islamističkog gerilskog pokreta.

Talibani su, međutim, odgovorili kampanjama samoubilačkih bombaških napada širom zemlje koje su ugrozile osjećaj sigurnosti među Afganistancima nezadovoljnim očiglednom nesposobnošću njihove vlade i zapadnih vojnika da zaustave napade.

"Iako današnji dan obilježava smjenu zapovjednika, misija se mora nastaviti bez ijednog prekida", izjavio je McKiernan nakon što je preuzeo zapovjedništvo od umirovljenog američkog generala Dana McNeilla.

McKiernan je opisao misiju ISAF-a kao "podršku vladi Afganistana u provođenju sigurnosti, obnove i razvoja te efikasne vladavine u zemlji". "Pozabavit ćemo se s pobunjenicima, stranim borcima, kriminalcima i ostalima koji stoje na putu toj misiji", kazao je.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da je McKiernan suočen s teškim zadatkom.

"Pred nama je mnogo dana zajedničkog rada, mnogo sretnih dana, ali također i nekih tužnih dana. Mi ćemo gubiti živote, NATO-ovi vojnici će gubiti živote, afganistansko vojno osoblje će gubiti živote, ali moramo ostati čvrsti", izjavio je Karzai u govoru na ceremoniji primopredaje dužnosti.

Predsjednik, koji se suočava s izborima iduće godine, sve je kritičniji prema međunarodnom prisustvu u Afganistanu, tvrdeći kako stranim snagama i obilnoj pomoći nedostaje koordinacije i efikasnosti.

Mnogi u ISAF-u i u UN-u u međuvremenu sada govore o potrebi dobre vladavine za Afganistan, jednu od najsiromašnijhih i najkorumpiranijih zemalja na svijetu i najvećeg proizvođača i izvoznika opijuma i heroina.

Afganistanci bi se trebali sastati sa svojim međunarodnim donatorima u Parizu 12. juna gdje će Karzai zatražiti 50 milijardi dolara za finansiranje razvojnog plana koji je sačinila njegova vlada.

Iako je daleko od mogućeg da će ta suma biti porikupljena, međunarodna zajednica vjerovatno će zahtijevati da joj se vrati za njenu stalnu podršku novim obećanjima Karzaija da će se botriti protiv zvanične korupcije.