Svijet
0

McConnell upozorava na rizik od međunarodnog sukoba

FENA
Opasnost od međunarodnog sukoba povećat će se u iduća dva desetljeća jer Kina, Indija i Rusija postaju velike sile a i ubrzava se utrka za prirodnim bogatstvom, ocijenio je direktor američkih nacionalnih obavještajnih službi Mike McConnell.

Idućih 20 godina tranzicije na novi međunarodni sistem bit će obilježene rizikom i izazovima zbog pojavljivanja sila i historijskog prijenosa bogatstva i ekonomske moći sa Zapada na Istok, izjavio je McConnell u četvrtak na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

"Strateško suparništvo vjerojatno će biti koncentrirano na trgovinu, demografiju, pristup prirodnim resursima, investicije i tehnološke inovacije", rekao je on.

Nastavi li se sadašnji trend u trgovini, Kina će do 2025. godine biti na putu da postane najsnažnija svjetska ekonomija, velika vojna sila, a, vjerojatno, i najveći svjetski uvoznik prirodnih resursa, dodao je McConnell.

Indija i Rusija će, kazao je, u stopu pratiti Kinu.

Ekonomija i porast broja stanovnika uzrokovat će ogroman pritisak na strateške resurse poput energije, hrane i vode, ocijenio je McConnell.

"Razmislite: 1,4 milijarde ljudi čije osnovne životne potrebe nisu zadovoljene bit će uzrok velike napetosti na planeti, napetosti koju će morati da ublažavaju svjetske organizacije i velike zemlje", rekao je on.

"S obzirom na uticaj faktora novoga globalnog međunarodnog sistema, povećanje napetosti oko prirodnih resursa, proliferaciju i slično, predviđamo da će se povećati šanse za izbijanje sukoba", zaključio je direktor američkih nacionalnih obavještajnih službi Mike McConnell.