Svijet
0

McConnell: Al Qaida u Iraku sprema navode izvan zemlje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki nacionalni obavještajni direktor Mike McConnell u utorak je na saslušanju u Senatu izrazio zabrinutost da al Qaida u Iraku mijenja ciljeve svojih akcije, te da su mogući i njezini napadi izvan zemlje.

"Oni su možda prebacili resurse kako bi izvodili napade izvan zemlje", rekao je McConnell, koji je nadležan za koordinaciju rada 16 američkih obavještajnih službi.

Iz Iraka je, prema njegovim riječima, otišlo manje od stotinjak terorista kako bi osnovali ćelije u drugim zemljama.

McConnell je također kazao da su Talibani, za koje se svojedobno mislilo da su izbačeni iz Afganistana, proširili svoje operacije u ranije mirnim područjima na zapadu zemlje i u okolici Kabula.

Teroristička mreža al Qaida u Iraku, Pakistanu i Afganistanu pretrpjela je gubitke, ali ona i dalje ostaje prijetnja broj jedan za SAD, rekao je McConnell.

"Al Qaida ostaje najvažnija prijetnja Sjedinjenim Državama, ovdje i u inozemstvu", istaknuo je.

Njegovu je ocjenu na istom saslušanju potvrdio i direktor FBI Robert Mueller, rekavši da je al Qaida i dalje "kritična prijetnja domovini".

Pakistanska plemenska područja pružaju al Qaidi "mnoge prednosti koje je nekada imala u bazama u Afganistanu, ali u manjoj i manje sigurnoj mjeri", ocijenio je McConnell, ističući kako iz tih područja al Qaida može izvoditi napade u Pakistanu, na Bliskom istoku, u Africi i SAD-u, prenijela je Hina.

Čelnik američke obavještajne zajednice odao je priznanje Pakistanu za suradnju u borbi protiv ekstremista, uz ocjenu da je Islamabad učinio više na 'neutraliziranju' terorista od mnogih drugih saveznika SAD-a.

Govoreći o drugim problematičnim točkama u svijetu, McConnell je rekao kako Sjeverna Koreja nastavlja s nuklearnim programom usprkos sporazuma iz 2007. kojim se obvezala da će prekinuti te aktivnosti, dok Iran "drži otvorenom" opciju izrade nuklearnog oružja.

Povećanje potrošnje za vojsku omogućilo je Rusiji da preokrene trend propadanja svojih vojnih snaga nakon raspada SSSR-a, također je kazao McConnell, dok je za modernizaciju kineske vojske rekao da će značiti "povećanu opasnost za američke snage".

Nakon terorizma i oružja za masovno uništenje, prijetnja 'cyber' napada na informatički sustav SAD-a su najvažnije pitanja. Predsjednik George W. Bush je u januaru potpisao tajnu uredbu kojom se navode koraci što ih savezne vlada poduzima na zaštiti svojih informatičkih mreža. McConnell je ocijenio kako u suzbijanju tih napada nisu dovolje dosadašnje pasivne mjere, otkrivanja, otklanjanja štete i poduzimanja pravnih i političkih koraka.

Glede stanja na Kubi, rekao je kako obavještajna zajednica ne očekuje odmah političke trzavice, ako umre bolesni predsjednik Fidel Castro. Procjenjuje se da će politička situacija ostati stabilna u prvih par mjeseci nakon Castrove smrti, kazao je McConnell, prema kome bi pogrešni politički potezi Castrova nasljednika mogli voditi do masovne migracije Kubanaca prema SAD-u.