Svijet
0

McClellan: Bush nije bio iskren u pogledu Iraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši portparol Bijele Kuće Scott McClellan tvrdi u novoj knjizi da je američki predsjednik George Bush "strahovito skrenuo s kursa" i da nije bio "otvoren i iskren kada je u pitanju Irak", javio je website Politico.com.

U memoarima koji će biti objavljeni iduće sedmice, McClellan također tvrdi da se Bush oslanjao na "propagandu" kako bi prodao priču o ratu i da su predstavnici medija bili previše lakovjerni prema administraciji uoči njegovog pokretanja, sudeći po web siteu.

McClellan se također obrušio na administraciju zbog njenog nastupa kada je uragan Katrina razorio New Orleans, tvrdeći kako je Bijela kuća "provela većinu prvu sedmice u stanju negiranja".

Sudeći po web siteu, McClellan je okrivio bivšeg Bushovog savjetnika Karla Rovea za fotografiju predsjednika kako posmatra posljedice katastrofe tokom nadlijetanja predsjedničkim avionom Air Force One.

"Jedna od najvećih katastrofa u našoj historiji postala je jedna od najvećih katastrofa Bushovog mandata. Katrina i neuspjeli odgovor saveznih vlasti na nju najvećim dijelom definiraju Bushov drugi mandat", navodi Politico citat iz knjige, prenosi Reuters.

McClellanova knjiga na 341 stranici, pod nazivom "Šta se dešavalo unutar Bushove Bijele kuće i vašingtonska kultura obmanjivanja", zauzela je mnogo oštriji ton nego što su zvaničnici Bijele kuće očekivali od bivšeg predsjednikovog savjetnika.

Bijela kuća odbila je komentirati navode iz knjige.

U svojim memoarima, McClellan tvrdi da su ga Karl Rove i Lewis 'Scooter' Libby, bivši savjetnik potpredsjednika Dicka Cheneya, pogrešno navodili oko njihove uloge u slučaju curenja informacija iz CIA-e. Libby je osuđen prošle godine pod optužbama vezanim za istragu o tome ko je razotkrio tajni identitet bivše analitičarke CIA-e Valerie Plame, čiji je suprug bio žestoki kritičar iračkog rata.

McClellan je obavljao dužnost portparola Bijele kuće od jula 2003. do aprila 2006. Dugogodišnji Bushov lojalist i sugrađanin iz Teksasa, on tvrdi da se još divi i obožava predsjednika koga su loše savjetovali njegovi vodeći savjetnici.