Svijet
0

McCannovi potrošili milion funti prikupljenih za Madeleine

Sarajevo-x.com
Kate i Gerry McCann izazvali su bijes javnosti jer su potrošili milion funti prikupljenih za kampanju traženja njihove malene Madeleine i to na otplaćivanje troškova, kredita i zajmova.

Čelnici fonda za prikupljanje novca koji bi podržao kampanju traženja malene Madeleine, ne žele otkriti koliko je novca zapravo potrošeno, ali medijski izvori govore da je riječ o jednom milionu funti, izvještava Daily Mail.

Iz fonda je rečeno da su McCannovi koristili novac kako bi platili osnovne troškove porodice s obzirom da niti Kate niti Gerry nisu radili od kada je njihova kćer nestala.

Prema istraživanju medija, kredit koji su McCannovi digli za kupovinu kuće je 500.000 funti, a rata je mjesečno oko 2.000 funti.

Fond za Madeleine je prvobitno osnovan kako bi se donacijama pomoglo traženje malene te za medijsku kampanju. Fond zapravo vode McCannovi prijatelji, članovi porodice i poslovne kolege, ali naglašavaju da se novac iz tog fonda ne može koristiti za plaćanje dugova. Za tu namjenu otvoren je poseban fond u koji novac stavljaju dobrotvorna društva, firme i poslovni partneri.

Novac je također potrošen na putovanja u Portugal, Španiju i Berlin u svrhu kampanje traženje malene, ali od kada je portugalska policija osumnjičila McCannove za nestanak njihove kćerkice, donacije za fond su se drastično smanjile.