SAD
0

McCain suspendirao svoju predsjedničku kampanju

Sarajevo-x.com
Američki republikanski predsjednički kandidat John McCain je suspendirao svoju predsjedničku kampanju da bi učestvovao u rješavanju američke krize, pritom kritizirajući protivničkog kandidata Baracka Obamu koji nije pristao da uradi isto.

McCain, 72-godišnji republikanski kandidat za predsjednika SAD-a pozvao je svog rivala, demokratu Obamu da uradi isto i pozvao ga na odgodu prve predsjedničke debate u petak.

Obama je rekao samo da je ovo "pravi trenutak za debatu" i da Amerika sad treba čuti šta kandidati imaju reći.

Finansijska kriza u SAD-u postala je centar oko kojeg se vrti utrka do Bijele kuće, prenose američki mediji, dok Kongres raspravlja o 700 milijardi dolara teškom planu za spašavanju ekonomije.

McCain je rekao da je ovo "historijska kriza" i da vrijeme ističe, čak je ovu situaciju uporedio s 11. septembrom 2001. godine nakon čega je nastala opšta pometnja i strah građana SAD-a.

"U četvrtak ujutro suspendiraću svoju kampanju, a Baracka Obamu zamoliću da uradi isto", dodao je John McCain.

Obama se nije složio s ovom idejom, a medijima je rekao samo da "političari moraju naći način da se izdignu iznad problema i urade najbolje što mogu za svoju zemlju".

"Došao je taj trenutak", dodao je Obama.

Oba predsjednička kandidata danas će se u Bijeloj kući sresti sa predsjednikom Bushom i članovima Kongresa gdje će se razgovarati o rješavanju ekonomske krize.