SAD
0

McCain se opasno približava Obami

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki sedmičnik Newsweek u subotu je objavio rezultate ispitivanja raspoloženja birača prema kojima je prednost demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obame pred republikanskim protukandidatom Johnom McCainom pala s 15 na samo tri posto glasova u odnosu na prethodno ispitivanje od 20. juna.

U novom Newsweekovu ispitivanju, provedenom 9/10. jula na uzorku od 1.037 birača, Obama dobija 44, a McCain 41 posto glasova, uz 15 posto neodlučnih.

Junsko ispitivanja Newsweeka s 15 postotaka prednosti za Obamu daleko je odskakalo od rezultata ostalih predizbornih anketa, koje su senatoru iz Illinoisa davale pet do šest postotaka prednosti, i većina političkih analitičara se saglasila da je netačno.

Prosjek posljednjih pet velikih ispitivanja, provedenih od 26. juna do 10. jula, Obami daje 47, a McCainu 42 posto glasova.

U Gallupovom dnevnom ispitivanju, na uzorku od 2.661 birača, Obama dobija 48, a McCain 42 posto glasova.

U anketi instituta Rasmussen, na uzorku od 3.000 birača, Obama ima 47, a McCain 45 posto glasova.

U ispitivanju CNN-a, na uzorku od 906 birača, Obama vodi pred McCainom s 50 prema 45 posto glasova, dok u anketi McLaughlina, na uzorku od 1.000 birača, Obama ima 46, a senator McCain 38 posto glasova.

Bez obzira što se tek u novom ispitivanju Newsweek uskladio s rezultatima ostalih anketa, sedmičnik ipak iznosi analizu velikog Obaminog pada koji su njegovi anketari zabilježili u razmaku od tri sedmice.

List u Obaminom zaokretu prema centru vidi glavni uzrok gubitka biračke podrške, posebno kod neovisnih birača.

"Obamin oštar pad dolazi u strateški izazovnom trenutku za demokratskog kandidata. Izbrisavši Hillary Clinton početkom juna, Obama se brzo krenuo repozicionirati prema publici za opće izbore, što je neugodna zadaća za kandidata koji se izdigao kroz vrlo tešku utrku u predizborima", ocjenjuje sedmičnik.

Obamin zaokret oko zakona FISA o prisluškivanju komunikacija, njegova podrška vjerski utemeljenim socijalnim programima, odustajanja od javnog finansiranja kampanje, kolebanje oko obećanog povlačenja američkih snaga iz Iraka, dio su promjena koje su mu donijele optužbe za prevrtljivost.

U novom ispitivanju 53 posto birača vjeruje kako je Obama promijenio stajališta o ključnim političkim pitanjima da bi stekao političku prednost.

Također, neke Obamine pristalice brinu da njegova podrška staroj suparnici Hillary Clinton, obilaženje velikih donatora i skupova za prikupljanje donacija (radi pokrivanja njezinog duga iz kampanje), može trajno štetiti njegovom imidžu promicatelja nove vrste politike.

Novo ispitivanje bilježi preokret u podršci neovisnih birača, koji mogu biti ključni na izborima 4. novembra. McCain sada vodi pred Obamom sa 41 prema 34 posto glasova neovisnih birača, uz 25 posto neodlučnih.

U junskoj anketi Newsweeka, prenosi Hina, Obama je vodio među neovisnim biračima s 48 posto glasova prema 36 posto za McCaina.