Svijet
0

McCain napao Clintonovu i Obamu o Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima John McCain oštro je osudio u ponedjeljak program o povlačenju iz Iraka svojih demokratskih protivnika, pozivajući ih da uzmu u obzir "pošteno" ostvarena napredovanja u toj zemlji.

"Amerikanci zaslužuju istinu svojih dužnosnika, iskrenu procjenu napredovanja koja smo ispunili u godini dana, kako bismo izbjegli dolazak najgoreg u Iraku, ozbiljne poteškoće koje ostaju i ozbiljne posljedice jednog ishitrenog, opasnog i neodgovornog povlačenja", rekao je McCain u svom govoru pred bivšim borcima u Kansas Cityju.

"To poštenje je moja odgovornost, ali i odgovornost demokratskih kandidata, Baracke i Hillary Clinton", rekao je McCain.

"Nema nikakve dileme o stvarnoj realnosti u Iraku, ali, nismo više na ivici debakla i možemo sada predvidjeti stvarne i uspješne izglede", rekao je senator Arizone, koji je naglasio uspjeh strategije američkih vojnih pojačanja u Iraku prošle godine.

"Neki žele da se povuku bez obzira na posljedice", rekao je MCCain. "Drugi kažu da se možemo povući sada i vratiti u slučaju nemira. Ono što oni predlažu, ustvari je politika koja se sastoji od povlačenja i ponovnog vraćanja", dodao je republikanski kandidat.

Povlačeći vojnike iz Iraka, demokrati bi izabrali "evidentno lakši put ali i nerazboritiji, koji im ne pridonosi ugledu, ali im to daje prednost na budućim izborima", zaključio je on.