SAD
0

McCain i Obama trošili tri miliona dolara na dan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednički kandidati John McCain i Barack Obama su trošili ukupno više od tri miliona dolara dnevno na predizbornu kampanju tokom augusta, izvijestio je u nedjelju "Washington post".

Kako piše dnevnik pozivajući se najnoviji izvještaj Savezne izborne komisije, dvojica kandidata za predsjednika SAD-a su, također, u istom periodu primali zajedno oko 3,6 miliona dolara dnevno, prenijela je DPA.

Kandidat Demokratske stranke senator, iz Illiniosa Obama, najviše je "zaradio", pošto je u augustu skupio 65, a potrošio 53 miliona dolara.

Kandidat Republikanske partije senator iz Arizone McCain, koji je za razliku od Obame također prihvatio javno finansiranje kampanje, skupio je 47, a potrošio 41 milion dolara.

Oko polovine novca koji su oba kandidata potrošila otišla je na televizijske spotove, koji su postajali negativniji i kritičniji kako je mjesec odmicao. Ironija je da su oba kandidata profitirala pošto je 29. augusta objavljeno da će guvernerka Aljaske Sarah Palin biti kandidat republikanca za potpredsjednika, navela je njemačka novinska agencija.

Tri dana poslije kandidature Palinove, senator McCain je skupio devet miliona dolara. Obama samo 24 časa poslije zbora rivalskog kandidata za potpredsjednika SAD-a kasnije skupio je 10 miliona dolara.