Svijet
0

McCain gubi izbore u ogledima s Obamom i Clinton

FENA
Republikanski senator John McCain, koji je nakon osvajanja većine delegata za stranačku nominaciju, već krenuo u kampanju za predsjedničke izbore u novembru, zaostaje u podršci birača za mogućim demokratskim protukandidatima – Barackom Obamom i Hillary Clinton, pokazala je u četvrtak anketa ABC/Washington Posta.

Senator Obama u tom je ispitivanju dobio 12 posto glasova više od McCaina, a Hillary Clinton šest posto više.

Na pitanje za koga bi glasali da se predsjednički izbori održavaju danas, 52 posto ispitanih je svoj glas dalo Obami a 40 posto McCainu, uz osam posto neodlučnih.

U ogledu bivše prve dame SAD-a s McCainom, za senatoricu Clinton glas bi dalo 50 posto ispitanih a za McCaina 44 posto, uz šest posto neodlučnih.

Ispitivanje je pokazalo da McCainu najviše šteti poistovjećivanje s nepopularnom politikom predsjednika Georgea W. Busha u Iraku, te da u odnosu na Obamu i Clinton loše prolazi kod birača koji ne odobravaju Bushovu politiku i protive se ratu u Iraku.

Među neovisnim biračima, oni koji vide napredak u Iraku preferiraju McCaina, dok će 60 posto onih koji su skeptični prema Iraku radije glasati za demokrate.

Druga prepreka McCainu je njegova visoka životna dob jer će u augustu napuniti 72 godine i ako pobijedi, bio bi najstariji predsjednik s prvim mandatom u Bijeloj kući, što odbija oko 25 posto ispitanih.

No, McCainu ostaje osam mjeseci da prevlada negativne predodžbe o sebi, gradeći na onom što mu priznaju kako prednost, kao što je iskustvo u vanjskoj politici i pitanjima nacionalne sigurnosti.

Amerikanci su ravnomjerno podijeljeni kad je riječ o vrijednostima koje traže od predsjednika: za 45 posto to je snaga i iskustvo, a za 46 posto novi smjer i nove ideje.

Čak 80 posto onih, za koje su prioritet promjene, podržava Obamu, dok 68 posto onih koji su za sigurnu ruku prednost daje McCainu.

Ukupno, Obama vodi ispred McCaina u pet od osam osobitosti koje su bile predmet ispitivanja, no bilježi veliki manjak u iskustvu, te dvoznamenkasti zaostatak u vođenju i poznavanju svjetskih zbivanja.

Obama vodi u četiri od šest glavnih prioriteta za birače: gospodarstvu, zdravstvenoj skrbi, imigraciji i etici vladanja.

Jedna od tema ispitivanja bila je i zabrinutost za sigurnost Baracka Obame u kampanji, s obzirom na to da je prvi političar afroameričkog porijekla koji je stigao tako daleko u utrci za predsjedničku nominaciju.

Gotovo 60 posto ispitanih izražava zabrinutost da bi neko mogao pokušati ozlijediti Obamu ako postane predsjednički kandidat.

Najveća je zabrinutost među crnačkim biračima, više od 80 posto bilo bi zabrinuto za sigurnost Obame, uključujući i 55 posto onih koji bi bili "jako zabrinuti". Među bjelačkim biračima, 20 posto ih izražava istu zabrinutost.

Ispitivanje The Washington Posta i TV mreže ABC News, prenosi Hina, provedeno je telefonom na uzorku od 1.126 birača, od 28. februara do 2. marta, s mogućom greškom +/- 3 posto.