Svijet
0

McCain: Brzo povlačenje iz Iraka dovelo bi do genocida

FENA
John McCain, republikanski favorit na američkim predsjedničkim izborima u novembru, kritikovao je stavove svojih demokratskih rivala o Iraku te ocijenio da bi brzo povlačenje američkih trupa iz zemlje dovelo do "genocida".

U intervjuu na televizijskom kanalu CNN u četvrtak navečer, McCaine se okomio na Hillary Clinton i Baracka Obamu, dvojicu demokratskih favorita koji su obećalio da će pokrenuti povlačenje trupa u prvim mjesecima preuzimanja njihovih funkcija.

"Senatori Obama i Clinton žele oboje da utvrde datum povlačenja trupa. To je sinonim za haos. To je genocid", rekao je 71-godišnji senator Arizone.

"To znači dovesti u pitanje sve uspjehe koje smo postigli, dok bi al-Qaida mogla reći cijelom svijetu da je pobijedila SAD. Ja to ne bih dozvolio da se uradi kao predsjednik SAD-a", nastavio je on.

Ekipa senatora Baracka Obame žalila se da McCain izvrće njegove ideje. "Obama misli da utvrdi kalendar povlačenja trupa, da ubrza političko pomirenje u Iraku, privlačeći pažnju političkih zvaničnika i pokazujući im da nećemo ostati zauvijek", objasnio je u petak jedan od njegovih savjetnika za vanjsku politiku Denis McDonough.