Svijet
0

Mbeki: Mugabe će mirno otići s vlasti

FENA
Robert Mugabe; Foto: AP
Robert Mugabe; Foto: AP
Južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki izjavio je u novinskom intervjuu objavljenom u utorak kako vjeruje da će se zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe mirno povući s vlasti u određenom trenutku.

"Mislim tako. Sasvim sam siguran", izjavio je Mbeki, koga je imenovala Južnoafrička razvojna zajednica (SADC) da posreduje oko Zimbabvea, odgovarajući na pitanje u intervjuu Financial Timesu da li smatra da će se takav potez ikada i desiti, prenosi Reuters.

"Vidite, predsjednik Mugabe i rukovodstvo Zanu-PF (vladajuće stranke) vjeruju da rukovode demokratskom zemljom", izjavio je Mbeki.

"To je razlog zašto postoji demokratski izabrana opozicija, to je razlog zašto je opoziciji omogućeno da se natječe na lokalnim izborima (u Harareu u Bulawayou)", kazao je.

SADC je imenovala Mbekija da djeluje kao posrednik između Mugabea i opozicijskog Pokreta za demokratske promjene (MDC) kada je održavala samit u Tanzaniji prošle sedmice nakon što je zimbabveanska vlada 11. marta nasilno slomila političke protivnike.

"Možete se zapitati da li su izbori istinski slobodni i pošteni, ali moramo dovesti Zimbabveance do tačke kada će imati istinski slobodne i poštene izbore", izjavio je Mbeki.

U petak je Mugabevoa stranka Zanu-PF podržala svog 83-godišnjeg lidera kao kandidata za izbore koji se očekuju u 2008. - što bi mu omogućio da bude na vlasti i do 2013.

SADC, koga kritizira Zapad zbog okretanja leđa od Mugabeovih nasilnih akcija, nada se da će imenovanje Mbekija dovesti do razgovora između Mugabea i MDC-a.

Zapad optužuje Mugabea, koji je na vlasti od sticanja nezavisnosti Zimbabvea od Britanije 1980. za autoritarnu vladavinu i loše ekonomsko upravljanje.

Zimbabve ima najvišu stopu inflacije na svijetu, bujajuću nezaposlenost i redovne nestašice hrane i goriva.

Mugabe tvrdi da je kažnjen zato što je zaplijenio farme u vlasništvu bijelaca kako bi ih dodijelio crnim bezemljašima, optužujući zaspadne zemlje predvođene Britanijom da pokušavaju koristiti MDC kako bi dovele do "promjene režima" u Harareu.