Svijet
0

Matsuura: Ljudska prva pripadaju svima

FENA
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura u svojoj poruci ističe da ljudska prava pripadaju svima i svi zajedno trebamo raditi ka podsticanju cilja - "Dostojanstvo i pravda za sve", moto koje su povodom 60-godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima izabrali Ujedinjeni narodi.

Deklaracija usvojena 10. decembra 1948. ostaje naš zajednički domet, kaže se u poruci.

"UNESCO namjerava igrati važnu ulogu u ovom zajedničkom svojstvu sistema Ujedinjenih naroda. Cilj Plana koje smo usvojili povodom 60-godišnjice je dodatan napredak u postizanju onih prava koje su u domenu naše kompetencije. To su: pravo na obrazovanje, pravo na slobodu misli i izražavanja, pravo na učešće u kulturnom životu i pravo na prednosti znanstvenih dostignuća i nihovoj primjeni. Još više, UNESCO će nastaviti da promoviše međunarodne standarde i principe ljudskih prava i nastajat će da što više budu shvaćeni kao sastavni dio obrazovanja o ljudskim pravima.

Opća deklaracija je dala dragocjeni podsticaj ka unapređenju ljudskih prava, a 60-godišnjica njenog usvajanja prije svega daje mogućnost za procjenu stanja ljudskih prava u svijetu, za analizu prepreka koje sprječavaju njihovu vrijednost i za objavljivanje mogućih izazova kao glavne poteškoće za postizanje ljudskih prava u budućnosti. Također, to predstavlja povod za poboljšanje saradnje između zemalja članica kako bi ojačali efikasnost njihovih smjernica o poštovanju ljudskih prava i učvrstili zajedničko djelovanje u oblasti ljudskih prava globalno", ističe u svojoj poruci direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.