Svijet
11

Masovni protesti u SAD-u, u New Yorku najmanje 200 uhapšenih

Klix.ba
(Foto: AFP)
Nakon sudske presude kojom bijeli policajac nije optužen za smrt crnca Erica Garnera, hiljade Amerikanaca okupiralo je ulice desetak velikih gradova.

Demonstracije u New Yorku fokusirane su na najveće gradske ulice, a okupirani su tunel Holland, most Manhattan i autoput Westside. Dijelovi grada su privremeno u potpunosti blokirani, a jedna grupa pokušala je blokirati i luku na Staten Islandu. Policija New Yorka uhapsila je više od 200 demonstranata.

Protesti se održavaju i u New Orleansu, gdje su se demonstranti pomiješali da građanima na božićnom skupu pa je policija bila primorana da reaguje i odvoji jedne od drugih. U nekoliko navrata došlo je do manjih incidenata, ali većih problema nije bilo.

Stotine građana izašlo je i na ulice Chicaga blokiravši jednu od najvažnijih gradskih ulica. Policija je spriječila da demonstranti dođu do stadiona Soldier Field na kojem se održavala utakmica.

Okupljeni građani u San Franciscu blokirali su važno ekonomsko središte tako što su legli na ceste. Time su uzrokovali saobraćajni haos, a nakon intervencije policije demonstranti su se sklonili i nastavili proteste na drugom mjestu.