Pakistan
0

Masovni protesti šiita zbog bombaškog napada kod džamije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na stotine šiita gnjevnih zbog krvavog samoubilačkog napada ispred džamije zapalili su u petak policijsku stanicu u centralnom Pakistanu, saopćili su policija i svjedoci.

Načelnik gradske policije Maqsood Ahmed izjavio je da su demonstranti također oštetili neke prodavnice i prekinuli saobraćaj u raznim dijelovima grada Dera Gazi Han paleći gume, povećavajući napetosti u zemlji ionako suočenoj s rastućim nasiljem duž afganistanske granice i napetostima s Indijom zbog terorističkih napada u Mumbaiju.

Ahmed je izjavio da su demonstranti zahtijevali hapšenje onih koji su organizirali napad u četvrtak navečer i da su policijski zvaničnici zatražili pomoć od šiitskih vođa u obnovi reda i mira, javio je AP.

Nasilje je uslijedilo nekoliko sati prije ukopa za više od 30 ljudi ubijenih u eksploziji, koja se desila dok je masa ulazila u šiitsku džamiju radi večernje molitve. Niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad.

Vlasti obično krive ekstremističke sunitske militante za takve napade. Iako većina pakistanskih većinskih sunita i manjinskih šiita živi u miru, ekstremisti na obje strane često napadaju lidere druge grupe, dok su šiitski skupovi i mjesta molitve česte mete napada.

Jaz između sunitskog i šiitskog tumačenja oko istinskog nasljednika islamskog poslanika Muhammeda datira iz sedmog stoljeća.

U međuvremenu su militanti ubili iz vatrenog oružja dvojicu navodnih amerfičkih špijuna u Miran Shahu, najvećem gradu u plemenskoj regiji Sjeverni Waziristan, u blizini Afganistana, saopćio je Tahir Han, plemenski policijski zvaničnik.

Han je izjavio da su tijela uočena u petak ujutro. Oba čovjeka su identifikovani kao Pakistanci, dok su na njihovim tijelima bile prikačene poruke u kojima se upopzoravaju drugi da nauče lekciju iz njihove sudbine, kazao je.

Pobunjenici su ubili skoro 25 navodnih američkih špijuna u posljednjim mjesecima.