Više fondova za obrazovanje
0

Masovni protest u Čileu, na desetine povrijeđenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 32 policajca i 54 demonstranta povrijeđena su u četvrtak na masovnom protestu u Čileu, na kojem su okupljeni građani tražili više fondova za javno obrazovanje, saopćila je policija.

Policajci su protiv nekoliko hiljada demonstranata upotrebili vodene topove i suzavac, a oni su im uzvratili bacanjem kamenica i plastičnih boca ispunjenih bojom.

Šef policije Serhio Gaiardo rekao je novinarima da su 32 policajca povrijeđena "u ekstremno nasilnim akcijama koje su se odigrale na kraju protesta".

Policija je, takođe, za agenciju France Presse saopćila da su tokom protesta povrijeđena i 54 demonstranta.

Jedan policajac, koji je osiguravao obližnju brazilsku ambasadu, zadobio je teške opekotine kada je "zapaljivi objekat" udario u njegov štit, a goruća tečnost se mu se prosula preko nogu.

Prema saopćenju zvaničnika, oko 30.000 osoba učestvovalo je u protestu, dok organizatori tvrde da je na njemu bilo oko 80.000, isto koliko i 14. i 30. juna.

Demonstranti - studenti, nastavnici, roditelji i djeca - okupirali su nekoliko kvartova u čileanskoj prijestonici, a do sukoba je došlo kada je policija pokušala da ih zaustavi ispred predsjedničke palate, gdje su ranije bila zabranjena okupljanja.

Krajem juna na ulice Santiaga je izašlo oko 70.000 ljudi koji su tražili veća ulaganja u državno obrazovanje, na koje se sada troši samo četiri posto BDP.

U razvijenim zemljama taj postotak iznosi sedam posto, u skladu s preporukama Ujedinjenih nacija.