Dan žalosti u Italiji
0

Masovna ukopavanja nastradalih u potresu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U italijanskom regionu Abruzzo danas će biti održane masovna ukopavanja nastradalih u razornom zemljotresu koji je u noći između 5. i 6. aprila odnio 287 ljudskih života, dok je u Italiji proglašen Dan žalosti.

Porodice nastradalih i visokorangirane političke ličnosti prisustvovaće uz ostale sugrađane sahranama uz državne počasti izvan uništenog grada L'Aquile, prijestonice regiona Abruzzo.

Žrtvama će biti odata počast u dvočasovnoj vjerskoj službi koja će biti održana na otvorenom u bazi za policijsku obuku izvan L 'Aquile.

Misu će voditi nadbiskup l'aquilski Giuseppe Molinar i papin visoki predstavnik kardinal Tarcisio Bertone.

Lokalni mediji javljaju da se očekuje da će u zemlju biti spušteno između 100 i 150 sanduka sa posmrtnim ostacima nastradalih.

Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano, koji je juče boravio u regionu, rekao je da su za veliki broj stradalih odgovorno loša gradnja, "velika neodgovornost" u dizajnu i izgradnji modernih zgrada.

Vlada je produžila vremenski rok za traženje preživjelih do 12. aprila, ali spasioci smatraju da su veoma male šanse da će još neko biti živ pronađen ispod ruševina, zbog čega su pažnju usmjerili na izvlačenje tijela i procjenu materijalne štete.

Potresi usljed smirivanja tla dodatno otežavaju spasilačke napore. Potres jačine 5,2 stepeni Richterove skale juče ujutro pričinio je štetu na zgradama u Lakvili i okolnim selima ali nisu prijavljene žrtve.