Hong Kong
0

Masovan skup povodom godišnjice Tjenanmena

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Desetine hiljada ljudi zapalilo je danas svijeće u parku u Hong Kongu povodom 20. godišnjice od krvavog gušenja demonstracija na pekinškom Trgu Tjenanmen.

Ovo je bilo jedino bdijenje na kineskoj teritoriji. Organizatori kažu da se u Viktorijinom parku okupilo 150.000 ljudi, a policija je objavila da je skupu prisustvovalo 62.800 ljudi.

Skupovi na kojima se odaje počast žrtvama sa Tjenanmena su osjetljivo pitanje u Kini, a prodemokratski aktivisti pokrenuli su kampanju u kojoj traže da vlasti povuku zvaničnu osudu demonstracija iz 1989. godine.

Organizatori su prije skupa izrazili očekivanje da će se okupiti 100.000 ljudi, ali su građani pristizali u park 40 minuta poslije paljenja prve svijeće.

"Ovo okupljanje poslaće poruku svijetu da se još sjećamo demokratskog pokreta sa Trga Tjenanmen", izjavio je Sijong Jan, jedan od lidera studentskog protesta, kome je prošle sedmice neočekivano dozvoljeno da otputuje u Hong Kong.

Kineske vlasti onemogućile su javno obilježavanje godišnjice u ostalim dijelovima zemlje.

Ova tema i dalje je tabu u Kini, pa se sa sigurnošću ne zna tačan broj žrtava vojne intervencije protiv demonstranata. Prema procjenama, taj broj se kreće od nekoliko stotina, do nekoliko hiljada.