Svijet
31

Mašinovođe u Argentini spavaju, čitaju knjige i pišu poruke dok upravljaju vozom

Klix.ba
U posljednje vrijeme u svijetu su sve češće željezničke nesreće, zbog čega su vlasti u Argentini odlučile postaviti nadzorne kamere u kabinama mašinovođa. Snimci su i više nego šokantni. Mašinovođe dok voze čitaju knjige, pišu poruke na mobitelu, pa čak i spavaju!

Vlasti na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Florenciom Randazzom odlučile su postaviti nadzorne kamere s ciljem poboljšanja sigurnosti željezničkog saobraćaja, nakon nesreće u Buenos Airesu u kojoj su stradale tri osobe.

Snimci su pokazali koliko su uistinu mašinovođe nemarne. Jedan od njih je uhvaćen kako čita knjigu, drugi kako se dopisuju preko mobitela, a treći kako, doslovno, spava tokom vožnje.

Randazzo je istakao da su sve nemarne mašinovođe otpuštene. Dodao je da će nadzor mašinovođa biti mnogo strožiji te da će morati polagati ispite i ići na testiranja krvi kako bi se utvrdilo stanje njihovog organizma te ispitalo jesu li pod utjecajem alkohola ili droga.

Sindikat željezničara u Argentini je protiv ovakvih mjera, pogotovo protiv uvođenja nadzornih kamera. Oni tvrde da se nesreće u Argentini ne dešavaju zbog nemara mašinovođa, već zbog lošeg stanja vozova i neispravnih kočnica.

No, ministar insistira na tome da mjere nisu uperene protiv radnika, već za njihovu dobrobit, kao i dobrobit putnika, te da snimci sve govore.