Svijet
0

Masakr u Srebrenici više nije najveći u Evropi od 1945.?

FENA
Do sada je masakr u Srebrenici važio za najveći ratni zločin u Evropi poslije 1945. godine. Moguće je, međutim, da to više nije tačno. Naime, u 540 masovnih grobnica u Sloveniji nalazi se više od 100.000 stradalih, tvrdi "Der Speigel" u posljednjem izdanju, a prenosi Deutsche Welle.

"Žrtve su uglavnom Hrvati koji su tokom Drugoga svjetskog rata sarađivali s nacistima. Tu je i najmanje 15.000 Slovenaca i nekoliko hiljada Nijemaca. Sve njih su nakon rata likvidirali Titovi komunisti. Među žrtvama su pripadnici njemačke manjine u Sloveniji koji su iz Banata preko Slovenije pokušali pobjeći u Njemačku. Tu su i njemački vojnici za koje se vjerovalo da je većina od njih u zbirnim centrima u Sloveniji umrla od tuberkuloze ili ostalih bolesti", piše Der Spiegel.

Slovenski političari su nakon osamostaljenja zemlje 1991. godine, obavijestili njemačku vladu da su Nijemci ubijeni. Ubrzo nakon toga je uslijedila prva ekshumacija 430 Nijemaca iz masovne grobnice Slovenska Bistrica.

Prema riječima Joze Dežmana, vođe komisije za traženje nestalih, masovne grobnice u Sloveniji su tabu tema u Evropi, a politička policija ove zemlje je preko 40 godina sprečavala njihovo otkrivanje, piše u ponedjeljak u listu Der Speigel.